All posts by Jenni

Project Update – Regency Hotel London

By | Hotel Interior Design | No Comments

We’ve just completed the design stage for a new private members lounge for the Regency Hotel in South Kensington, which is the largest independently owned hotel in London. This is part of a larger programme of redevelopment, which will also include the reception, main stairwell, corridors and communal areas.

The private members lounge is for the use of premium clients, to be used throughout the day, from breakfast through to simply relaxing in the evening. It follows hot on the heels of the completion of the new ‘Club’ bedrooms.

The interior design is contemporary, luxurious and intimate, the sole aim being to create a sense of privilege for those clients that will have access to the space. Low level lighting, a combination of fixed and free-standing seating, and smaller ‘snug’ areas to one side combine with a warm palette of velvety greys and solid Walnut to create a cosseting experience.

The project is currently on site, due to be completed in June 2011. Keep an eye out as it will be added to our project gallery in due course.

Project Update – Ashorne Hill Conference Centre

By | Architectural / Interior Design, Restaurant Design | No Comments

We are pleased to announce the recent completion of the design stage for the new restaurant interiors for Ashorne Hill Conference Centre in Warwickshire. Part of a larger programme of refurbishments, Heterarchy have designed the interiors for the restaurant, a mezzanine level cafe area and adjoining concourse seating areas.

Tony Matters, Managing Director of Heterarchy, says of the design; “Our concept was all about creating a contemporary equivalent for the Grand Hall, which is the beautiful double height interior within the existing Grade 2 Listed building. Using natural materials and a colour palette that draws directly from the stunning views of the Warwickshire countryside, it’s all about making delegates feel they are enjoying a privileged environment even if they’re just grabbing a quick coffee”.

The project is now on site, due to be completed by September 2011. To take a closer look at the Ashorne Hill refurbishment go to the project gallery page >

Contain Yourself

By | Architecture, Residential Developments, Small Buildings, Sustainable Design | No Comments


In every town and city, whether large or small, you’ll always find small, awkward shaped plots of land that sit between larger development sites. These ‘infill’ plots have generally been considered unusable. The aim of Contain Yourself was to tackle this unavoidable issue with a cost effective, design led approach, whilst also trying to create an ideal home for people just stepping onto the property ladder.


The size and structure of the house is based on that of a single shipping container, which is literally turned on its head to create a compact five storey property, needing just 2.6m squared of land to be placed.  Designed by the Heterarchy Studio, this innovative house design will be exhibited at the NRW in Dusseldorf, Germany from June until September this year.  The house is one of 24 designs chosen to be exhibited out of over 200 entrants to this open International design competition set by the NRW late last year. Entrants were called to submit a maximum of two 30x30cm boards and a ‘Tweet’ (140 characters) explaining the design. Each of the 24 submissions will be showcased with a 1:5 scale model.


The 2.6m x 12.2m container is sunk into an insulated concrete pit in the ground, creating two floors below ground, leaving 8m above ground level for a further 3 levels.  To create usable interior spaces, the skin of the container is punctured to allow for angled, cubic projections to cantilever from the structure. Within the interior the house is a central staircase that leads to a room on each floor, with a bedroom and bathroom below ground level and entrance space, kitchen and living room on the floors above.

An external cladding of solar responsive glass panels over a super insulated multi foil layer is used, making the building thermally efficient and therefore cost effective.

In a time when getting onto the property ladder is harder than ever, these compact homes provide a solution for first time buyers.  They tackle the issue of wasted land and the growing demand for affordable housing whilst staying design conscious, cost effective and energy efficient.

Exciting New Lighting by Ingo Maurer

By | Architectural / Interior Design, Products | No Comments

BangBoom! Zettel'z' by Ingo Maurer, 2010

Inspirational lighting designer, Ingo Maurer has designed a new chandelier.  The design for the light is inspired by artist Roy Lichenstein with 80 printed sheets hanging from a frame of stainless steel wires and lit by halogen bulbs.  The illustrations on the printed sheets are designed by Thilo Rothacker and help in creating a colourful and playful chandelier.  The chandelier is called the BangBoom! Zettel’z and is limited edition design of the BangBoom! Zettel 5 which had the same form but featured, instead of illustrations, sheets covered in love letters.  The original chandelier allowed the owner to contribute to their own interior design by clipping their personal love letters to the chandelier.  Ingo Maurer has been creating inspirational lighting for interior design since 1966, when his first piece the ‘Bulb’ table lamp went on sale.

See this article in full here>

Heterarchy provide contemporary, bespoke lighting design and interior design for any size project. More information on our lighting and interior design services>

New Simplicity event, Brompton, London

By | Architectural / Interior Design, Products, Residential Interior Design | No Comments

branca modern interior design chair

The recent event ‘New Simplicity’ based in Brompton, London aimed to bring together famous names and new designers in the furniture world.  Newly named design classics such as the ‘Branca’ chair for Mattiazzi were exhibited alongside new prototypes created using modern 3D printing technologies.  The aim was to show that ‘Even the simplest of things are made using complex processes,’ says curator, Nuno Coelho.

Classic products such as the calculator had been reworked to show that any product, no matter its age can be redesigned to become more functional and user friendly.  The main focus of the event was on simple functionalism in modern interior design and its associated furniture and products.  Many of the designers exhibiting addressed this through the stripping back of ornamentation of everyday products, focusing on product usability and function.  Hopefully these new prototypes and designs are as usable as they claim to be and are the future modern interior design accessories.

Source: http://www.wallpaper.com/interiors/new-simplicity-show-brompton-design-district/4737

Student adventures. Jenni heads North

By | Architecture | No Comments
DSCF1258

The imposing presence of the Imperial War Museum

After my usual weekly meeting with my tutor regarding my dissertation on memorial spaces we decided that The Imperial War Museum in Manchester might be a possible building for some primary research.  As I had never visited the building before (there was a trip in my first year of university but being the lazy fresher I was I decided to give it a miss) I thought a quick trip might be of use to see if the building would be appropriate to use in my dissertation.  So on Friday morning I hopped on the train to Manchester.

The museum was established in 1920 but the current building was designed by Daniel Leibskind and construction was completed in July 2002.  Its purpose is to tell the story of war in modern times on a worldwide scale down to personal memories .  The concept for the design comes from this idea with the building representing a broken world comprising of three pieces, each with its own distinct shape.

The amount of information and personal items is incredible, from weapons to individual accounts.  The building is divided into three main spaces: the main exhibiton space, a space for temporary exhibitions and a twenty nine metre high viewing tower.  There is also a learning area, shop and cafe overlooking the river.  The main exhibition space takes you through the years of war from WW1 to the current day with shard like pods intersecting the space to house exhibitions about different aspects of the war.  The layout of the space works brilliantly with the ‘Big Picture’ shows that are projected onto the outside walls of the pods every hour.  These picture shows use photographs, films and soundbites to completely surround the visitor in war and its effects on individuals and the entire human race, creating a powerful impact on the visitor.  The use of the timeline through different wars, the picture show and personal artifacts is surprisingly striking and at one point I actually found myself in tears whilst reading a letter from a father to a daughter.

Whilst I was visiting there was a temporary exhibition about prisoners of war which was interesting (but very sad) to learn about as I knew little about this previously.

The raw industrial style of the building is extremely fitting and as you walk through the main space there are subtle changes in heights and openness, almost reflecting the rise and fall of society.  This works brilliantly against the exhibition, with changing words from freedom to dictatorship running along the walls, creating a sensationally interesting and poignant experience.  A definite case study for the dissertation as the space works beautifully in the sense of architecture and memory.